Zastanawiacie się co można zrobić z czereśni?
Podsuwam Wam propozycję na dziś:)
Clafoutis z czereśniami 🙂
Składniki:
500 gram czereśni
4 jajka
szczypta soli
100g cukru
1 torebka cukru waniliowego
100g mąki
20 ml mleka
50 ml śmietany 12%
1 łyżeczka rumu albo olejku rumowego
4 łyżeczki masła
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.Jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Dosypać mąkę i mieszając dolewać stopniowo mleko, śmietanę oraz rum(olejek rumowy). Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i obsypać drobnym cukrem. Na dnie ułożyć czereśnie i zalać je ciastem do wysokości 3 cm. Na wierzchu rozłożyć kawałki pozostałego masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min.Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem i podawać najlepiej na ciepło. Smacznego!
źródło zdjęcia:http://www.homecookingadventure.com/recipes/cherry-clafoutis